Grill Natury Smak – to hasło przewodnie pierwszych Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ, które odbyły się 14 września 2019 roku w Parku Rozrywki Julinek koło Warszawy. W mistrzostwach wzięło udział 25 drużyn z 7 krajów, a ich dania oceniali certyfikowani jurorzy przez KCBS z wielu krajów, w tym Jim Johnson - guru BBQ z USA.
Organizator - Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ
( www.polishgrillandbbq.com ) zaprosiło na mistrzostwa ekipę z International KCBS, która dbała o prawidłowy przebieg konkursu, zasady i regulamin. Dzień wcześniej, tj. 13 września 2019 r. odbyło się szkolenie dla Jurorów, które poprowadził guru amerykańskiego BBQ - Jim Johnson. Dla fanów BBQ nie zabrakło również warsztatów, podczas których Jim Johnson pokazał dania BBQ kuchni amerykańskiej, które wykonał na polskich produktach,
a w szczególności Polskiej Wołowiny.
Dania konkursowe były oceniane przez profesjonalną komisję Jury pod przewodnictwem delegacji
z KCBS. Wśród nich znaleźli się przedstawiciele KCBS i instruktorzy International Certified Barbecue Judge (CBJ):
- Wayne i Maria Lohman z USA
- Bill i Debby Gage z USA
- Jim i Becky Johnson z USA
- Vilela De Castro z Portugali.
Wyniki I Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ z podziałem na kategorie
(po 5 pierwszych zespołów):
Kategoria - Deser:
1. Broken Ribs - 180.0000
2. Smoking Aces BBQ - 178.2972
3. Hotel Bellotto - 175.4056
3. Polish BBQ Team Low&Smoke - 175.4056
5. Catering Hotel Bellotto - 174.8572
Kategoria - Kurczak:
1. Broken Ribs - 178.8572
2. Duvalls Pork Pit Crew - 174.2744
3. PureBBQ - 173.7028
4. Smoking Aces BBQ - 171.9658
4. White Squirrel BBQ - 171.9658
Kategoria - Mostek Wołowy:
1. iQ - 179.4400
2. Rokende Regahs - 178.2972
3. Smoking Aces BBQ - 176.5600
4. PureBBQ - 176.0000
5. White Squirrel BBQ - 175.4056
1. White Squirrel BBQ - 174.8916
2. Polish BBQ Team Low&Smoke - 174.8456
3. BBQ Fire Home - 173.1200
4. Broken Ribs - 172.5600
5. Byczy PCM Grill Team - 172.0572
Kategoria - Wieprzowina:
1. iQ - 178.8800
2. PureBBQ - 177.7144
3. Smoking Aces BBQ - 174.8572
4. Buttrub.com - 174.8456
5. White Squirrel BBQ - 172.5600
Kategoria - Żeberka Wieprzowe:
1. PureBBQ - 180.0000
2. Insomnia BBQ Team - 177.1428
2. Duvalls Pork Pit Crew - 177.1428
4. White Squirrel BBQ - 176.0000
5. Smoking Aces BBQ - 175.4172
Kategoria - Dania regionalne:
1. Bellotto Team BBQ - 171.4400
2. Polish BBQ Team Low&Smoke - 169.7144
3. Poparzeni Ogniem - 169.7028
4. FIFI Poland BBQ Team Smoker - 169.1428
5. Polish BBQ Mafia - 168.5600
WYNIKI ŁĄCZNIE:
- PureBBQ - 707.4172
- iQ - 703.4056
- Smoking Aces BBQ - 698.8000
- White Squirrel BBQ - 695.9312
- Broken Ribs - 689.6572
- Buttrub.com - 685.5996
- Rokende Regahs - 685.0976
- Insomnia BBQ Team - 672.5256
- Polish BBQ Mafia - 663.9884
- Duvalls Pork Pit Crew - 663.3712
- VxO Grill & BBQ - 650.7204
- Polish BBQ Team Low&Smoke - 649.0972
- BBQ Fire Homs - 644.0000
- Catering Hotel Bellotto - 639.9316
- Byczy PCM Grill Team - 635.6112
- Kitchen Ideas BBQ Team - 627.9772
- Bellotto Team BBQ - 621.7028
- Poparzeni Ogniem - 618.8456
- The Legendary Jacu's BBQ Team - 617.1544
- Hotel Bellotto - 613.5196
- Holy Smoke - 611.2912
- FIFI Poland BBQ team Smoker - 610.7544
- Ugrillowani Polish BBQ Team - 484.6400
- Buła Barbecue Polska - -------
- Master of Fire BBQ Team - -------
Pierwszą edycję mistrzostw miał przyjemność poprowadzić Tomasz Jakubiak.
Większość ekip uczestniczących swoje dania przygotowywała na grillo-wędzarniach marki
SMOKER.
Całkowita pula nagród 18.000 PLN.
Partnerami Merytorycznymi byli:
- Stowarzyszenie Kucharzy Polskich Euro-Toques Polska,
- Euro-Toques Polska,
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
I Otwarte Mistrzostwa Polski w Grillowaniu i BBQ zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Konkurs BBQ został zorganizowany na zasadach i przy współpracy KCBS https://www.kcbs.us.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.