Podczas Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego, które organizowane jest na Zamku w Niemodlinie, w dniach 5-6 pażdziernika 2019 roku, odbędzie się konkurs kulinarny Czas na rybę. Karp i maślanka to produkty obowiązkowe, z którymi będą musieli zmierzyć się zawodnicy drugiej edycji tego konkursu.
Konkurs Kulinarny Czas na rybę! organizowany jest od 2018 roku. Organizatorem Konkursu jest Rybacka Lokalna Grupa Działania Opolszczyzna (RLGD Opolszczyzna) - stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne - sympatyków zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb.
W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczą uczniowie szkół gastronomicznych z terenu województwa opolskiego. W drugi dzień rywalizują Szefowie Kuchni z całej Polski.
Organizator określa i zapewnia produkty obowiązkowe. Zawsze jest to karp, natomiast drugim produktem jest w 2019 roku maślanka z OSM Olesno. Nie bez powodu wybrano lokalny produkt, gdyż RLGD Opolszczyzna od dłuższego czasu współpracuje z lokalnymi producentami, organizując szereg wydarzeń gastronomicznych na Opolszczyźnie.
Współorganizatorem konkursu jest opolski Szef Kuchni - Kamil Klekowski. Nadzór merytoryczny nad Konkursem, w ramach przyznanego patronatu, sprawuje stowarzyszenie Euro-Toques Polska.
Organizatorzy czekają na zgłoszenia od Szefów Kuchni - do 31 sierpnia 2019 r., natomiast do 13 września 2019 r. od uczniów szkół gastronomicznych.
Informacje o zgłoszeniach: www.swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia
Informacji na temat konkursu udzielają Organizatorzy:
- Aleksandra Czerkawska - tel. 535 380 010
- Kamil Klekowski - tel. 790 247 247.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.